Tarihi eser kaçakçılığından yargılanan iş adamı Gökhan Sarıgöl’ün cezası ev hapsine çevrildi!

0
624

İstanbul polisi tarafından tarihi eser kaçakçılarına dev bir operasyon düzenlendi. 27 şüpheli kıskıvrak yakalandı. Şüphelilerden 12 kişi tutuklanırken iş insanı Gökhan Sarıgöl’ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin tutukluluğunun ev hapsine çevrildiği belirtildi.

Operasyon, İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın yönettiği operasyona giden süreç yaklaşık 6 ay önce başladı.

Polis ekipleri, özellikle Anadolu medeniyetlerine ait nitelikli eserleri Avrupa ülkelerine kaçıran ve zengin işadamlarına satan bir şebekeyi belirledi. Çalışmalarda şebekenin elebaşının geçmişte Kapalıçarşı’da dükkanı bulunan Fuat A. olduğu anlaşıldı.  Araştırmalarda, emekli bir albay, emekli bir emniyet müdürü, bir jeofizik uzmanı ve antikacılarla bazı işadamlarının da şebekeyle hareket ettiği belirlendi.

SOSYETENİN SANAT DANIŞMANI

Yapılan çalışmalarda şebekenin, tarihi eserleri farklı kişilerden aldıkları belirlendi. Özellikle definecilerin, tarihi eser elde edilmesinde önemli yeri olduğu tespit edildi. Definecilerle “Toplayıcılar” olarak bilinen bir gurubun irtibat halinde olduğu anlaşıldı. Toplayıcıların; definecilerden gelen bu eserleri, Kapalıçarşı’daki bazı uzmanlara incelettiği bilgisine ulaşıldı. O şüpheliler arasında sosyetenin sanat danışmanı N.Ş.’nin de bulunduğu öğrenildi. N.Ş.’nin eserlere fiyat belirlediği de iddia edildi.

14 BİN PARÇA TARİHİ ESER

Aralarında arkeoloji mezunu polislerin de bulunduğu ekiplerin aylarca süren çalışmasının ardından, 9 Eylül’de 12 ilde 42 adreste operasyon düzenlendi. Baskında şebeke elebaşının da aralarında bulunduğu 27 şüpheli gözaltına alındı.  Havacılıkla ilgili bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Gökhan Sarıgöl’ün de aralarında bulunduğu şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Aramalarda, bir çoğu paha biçilmez nitelikte olan 14 bin parça tarihi eser ele geçirilirken, bir çelik kasanın özel bölmesinde ise 450 bin Euro, 33 bin 300 ABD doları ve 276 bin lira para bulundu. Tarihi eser kaçakçılığından ele geçirildiği değerlendirilen paraya el konuldu.

NADİDE ESERLER

Baskında ele geçirilen eserler, arkeolog polisler ve uzmanlar tarafından tasnif edilerek Emniyet’te sergilendi. Uzmanların verdiği bilgiye göre, çoğu nadide parçalardan oluşan tarihi eserler ve kalıntılar arasında, milattan önce 15 milyon yıl öncesine ait balık fosilleri, neolitik dönem buluntuları, Anadolu müzelerinde dahi örnekleri olmayan, pişmiş topraktan yapılmış kandiller, yemek kapları, 4 bin yıllık heykel ve takılarla, Antik Yunan, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait nadide eserler ve savaş aletleri bulunuyor.

‘DAVUT’UN KASESİ’

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilenen eserlerin nitelik bakımında birçok müzede dahi bulunmadığı belirtildi. Eserler arasında bulunan “Davut’un Kasesi” olarak bilinen ve üzerinde düğün figürleri bulunan bir kabın çok önemli olduğu ifade edildi. Bronz kasenin bir benzerinin sadece New York’ta Metropolitan Müzesi’nde bulunduğu dile getirildi. Ayrıca ele geçirilen eserler arasında som altından yapılan insan yüzlü keçi bedenli ve kanatlı 2 bin yıllık ikonun da paha biçilmez olduğu belirtildi.

EŞSİZ ESERLER

Sergilenen birbirinden değerli eserler arasında yer alan “Roma İmparator Heykeli” ve “ Disk Atan Atlet Heykeli”  Roma Dönemi’ne ait birçok mermer figürle taşınmaz eserler de dikkat çekiyor. Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı “Ares” işlemeli bir at alınlığının da eşsiz bir parça olduğu belirtilirken, Antik Yunan kent devletlerinden olan Sparta ve Atina’nın çağdaşı Korint Dönemi Pegasus işlemeli miğferin de paha biçilmez olduğu dile getirildi. Yaklaşık 4 bin yıllık kılıçlarla; Osmanlı Dönemi’ne ait hatlar ve altın tokalı bir kemerle, derviş fukara kaselerinin de oldukça değerli olduğu belirtiliyor

12 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Emniyette gerçekleştirilen ve müzeyi andıran sergideki eserlerin İstanbul’daki ,Topkapı Sarayı, İslam Eserleri, Ayasofya, Arkeoloji  ve Askeri Müze müdürlüklerine gönderileceği öğrenilirken, gözaltına alınan şüphelilerin işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildiği belirtildi.

İŞ ADAMININ CEZASI EV HAPSİNE ÇEVRİLDİ

Şüphelilerden 12 kişi tutuklanırken iş insanı Gökhan Sarıgöl’ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin tutukluluğunun ev hapsine çevrildiği belirtildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz