SON DAKİKA HABERİ: NATO Liderler Zirvesi sona erdi… Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakata ilişkin açıklama

0
85

SON DAKİKA HABERİ: NATO Liderler Zirvesi sona erdi... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakata ilişkin açıklama

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin kapanış oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Tüm çabalarımız ateşkes içindir” dedi. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile imzalanan muhtıra ile ilgili, “Elde edilmiş diplomatik bir zafer” dedi.

NATO Liderler Zirvesi’nin kapanış oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IFEMA Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Tüm çabalarımız ateşkes içindir” dedi.

Zelenski ve Putin ile temas halinde olduğunu belirten Erdoğan, tahıl koridoru ile ilgili plana dair ayrıntıları katılımcı ülkelerle paylaştığını bildirdi.

Erdoğan, “NATO’nun, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele kararlılığının ortaya konulması önemlidir. Ancak bu kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

“Müttefikler olarak terörle ilgili tutarlı adımlar atmamız şart. Yaklaşık 40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke eden bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmadı. İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusu sürecinde yaşananlar Türkiye’nin kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. Dörtlü zirvemizi gerçekleştirdik. İmzalanan muhtırayı, Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak görüyoruz. Bu bir başlangıçtır. Bundan sonrası süreçte kayıtlı hususların uygulamasını takip edip adım atacağız.

“BU MUHTIRA, DİPLOMATİK BİR ZAFERDİR”

Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından zorlu mücadele sonrası elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. Üçlü muhtıra ile Türkiye PKK ve uzantılarıyla tam işbirliği, dayanışma, PYD, YPG’ye destek sağlamama taahhüdü.

Bu adımların uygulamasını denetlemek üzere, daimi ortak mekanizma kurulması kararlaştırılmıştır. Finlandiya ve İsveç, AB güvenlik mekanizmalarına ülkemizin en geniş katılımını destekleyeceğini beyan etmiştir. Türkiye’nin dile getirdiği hassasiyetlerimizin tamamı üçlü muhtıraya girmiştir. Türkiye ve NATO ile birlikte bu muhtıranın kazananı Finlandiya ve İsveç halkıdır. İsveç 73 teröristin Türkiye’ye iadesi için söz verdi.

‘NATO’YA KATKIYI SÜRDÜRECEĞİZ’

Zirve kapsamında birçok hükümet lideriyle bir araya gelme fırsatı bulduk. Bu görüşmelerde mevkidaşlarımla ağırlıklı olarak Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldık. İkili gündemimizdeki konuları farklı yönleriyle değerlendirdik. Zirve ile Türkiye’nin NATO’nun geleceğinde de söz sahibi olacağı görülmüştür. Biz NATO’ya gerekli katkıları vermeye devam edeceğiz. Müttefiklerimizden de aynı katkıyı bekliyoruz.

TAHIL KORİDORU

Gerek Sayın Putin ile gerek Sayın Zelenski ile telefon diplomasimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Başlamış olan bir yol haritamız var. Bir an önce bu koridoru işletmeye çalışacağız. Bölgede 20’ye yakın gemimiz var. Ürünlerin tahliyesini ve üçüncü ülkelere naklini sağlamaya devam edeceğiz.

ABD’DEN F-16 TALEBİ

Parlamentolar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan (Biden) elinden gelen adımları atacağını söyledi. Geçen hafta geniş bir ekip Amerika’daydı. Gerek Cumhuriyetçiler gerek Demokratlar’la görüşmeler yaptılar. Biden ile dün yaptığı görüşmeden sonra heyetlerimizi göndereceğiz.

Rega Medya & Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz