Merkez Bankası Başkanı ile sanayiciler arasında krediye erişim tartışması

0
96

Merkez Bankası Başkanı ile sanayiciler arasında krediye erişim tartışması

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu iş dünyasında bir süredir yaşanan krediye erişim tartışmalarına yanıt verdi. İstanbul’da bir toplantıda iş insanlarıyla bir araya gelen Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün 1 trilyon liralık kaynak yarattığını söyledi ve “kredi alamayan iş adamları vardır ama bunlar yüksek oranda dövizleri olduğu halde döviz alanlardır” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısında sanayicilerle bir araya geldi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan toplantıda yaptığı konuşmada, Türk sanayi ve ihracatçısının karşı karşıya kaldığı bir dizi sorunu dile getirdi.

Bahçıvan, beklentilerdeki bozulmaların etkisiyle hem finansal kaynaklara erişimin zorlaştığını hem de maliyetin arttığını ifade etti.

Kavcıoğlu ise kredilerle bir trilyon liralık kaynak yaratıldığını ancak bunun bir kısmının dövize gittiğini söyledi.

Kavcıoğlu, bankacılık sektöründe yüzde 15-16 ile verilen ucuz kredilerle kimsenin döviz almaması gerektiğini söyledi.

Para politikasını ve ekonomi modelini değiştirmeyeceklerini söyleyen Kavcıoğlu, Liralaşma stratejisinin süreceğini belirtti.

Kavcıoğlu “dolarizasyonun bedelini çok ağır ödüyoruz, buradan çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Liralaşma stratejimiz içerisinde bütün kesimlerin zararını da finanse edecek şekilde Merkez Bankası kaynaklar çıkarıyor. ‘Dövizlerinizi bozun’ diyoruz. Şimdi 1 trilyon lira verilmiş bir kaynak var. O zaman o kaynak nerede ona bakacağız. Ben biliyorum nerede olduğunu, bir kısmı döviz aldı. Biz bu rakamları takip ediyoruz. ISO’dayız, Sanayi Odası üyeleri dahil, listesi var bende.

Türkiye serbest piyasa ama hem bu kullanılan paralarla döviz alacağız hem de gidip ucuz kredi alacağız. Alamadığımız zaman da şikayet edeceğiz. Bu olmaz, bu haksızlık. Bunların hepsinin listesi var bende. Bire bir hepinizle paylaşabilirim. Sanayi Odası üyeleri de var. İTO’nun üyeleri de var. ATO’nun üyeleri de var, ASO’nun üyeleri de var. Türkiye’nin bütün odaları var.

Ben Merkez Bankası Başkanı olarak Türkiye’de üretim ve yatırım yapacak, istihdam yaratacak, ihracatı artıracak tüm firmaların bu kaynaklardan yararlanması için bana ne düşerse yapmaya hazırım. Biz buraya karşı yanlış yapamayız. Ama burada yanlış yapanlar varsa onlar da buna artık bir çekidüzen verecekler.

Merkez Bankası’yla ilgili bilgiler için burada çok net söylüyorum; direkt beni arayabilirsiniz. Doğru bilgiyi alın. İşinize gelir, gelmez. Gelmezse çıkın eleştirin. Başka bir şey. Ama bizim politikamızı, bizim ne yapmaya çalıştığımızı biz anlatalım, anlatmaya çalışıyoruz. Eğer bu sanayicinin, ihracatçının, imalatçının işine gelen bir politika değilse çıkın eleştirin sözüm yok.

“BDDK KARARI, UCUZ KREDİ KULLANIP DÖVİZ ALMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİNDİ”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) şirketlerin TL cinsi kredi kullanımına döviz varlığı sınırı getirme adımına da değinen Kavcıoğlu, şöyle devam etti:

Hesabında 100 milyon dolar varken, 50 milyon dolar daha alıp hesabına koyanlara krediyi vermeyeceğiz. ISO’dan bütün her yere ilan ediyorum. O yüzde 10’un anlamı da bu. Biz kimsenin döviz almasına karışmıyoruz. Yüzde 10’un anlamı dediğim gibi hesabında çok fazla döviz varken yani riskini karşılayacak döviz varken yüzde 10’unu oraya tekabul ediyor. Hala bankalardan ucuz kredi kullanıp döviz almanın önüne geçmektir. Buna başkanın buradaki odadaki yöneticilerin engel olması lazım.

Başkanımdan da rica ediyorum, lütfen açıklayın. Bu dövizleri bozsunlar. Bir kısmını da bozsalar bugün döviz başka bir yere gelir. Bakın sadece 24 Şubat’tan haziran ayına kadar bankalarda ucuz kredi kullanan kurumsal firmaları söylüyorum, sadece 55 milyar dolar döviz aldılar.

“MEVCUT PARA POLİTİKASINI VE MODELİNİ DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ”

Başkan Kavcıoğlu, Türkiye’nin potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve Türkiye’nin ekonomik modeliyle beraber önünün çok açık olduğunu dile getirdi.

Mevcut para politikasını ve modelini değiştirmeyeceklerine vurgu yapan Kavcıoğlu, şunları söyledi:

Çünkü dünyada şu an resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye. Biz bu düşük faizlerle çıkardığınız bu kredileri buralardaki iletişimimizde doğru kanallardan, doğru yerde, doğru şekilde kullanırsak ihracatımız da daha fazla artacak. Üretimimiz de daha fazla artacak. Zaten hızlı bir şekilde artan istihdamımız çok daha artacak.

Avrupa dahil OECD ülkeleri içerisinde en fazla istihdam yaratan ülke Türkiye. Niye işsizlik rakamımız yüksek? Dünya genç nüfusumuz çok fazla bizim. Yani biz daha fazla bir genç nüfusa iş yaratmak zorundayız. Onun için hem bu istihdamı yaratıyoruz ama nüfus artışıyla beraber genç nüfusun da yüksek olması nedeniyle diğer ülkelerle işsizlik oranımızın aynı seviyede olmasının nedeni bu…Biz bunu daha fazla istihdam yaratarak daha fazla üretimle beraber ithalatla beraber yaptığımızda işsizlik rakamımızı da düşürüyor. Tabii maliyetler de düşecek.

Finansmana ulaşma konusunda desteğini yineleyen Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

Ben hala ucuz kredi demeye devam ediyorum. Bunu size de kabullendireceğim. Bankalara da kabullendireceğim. Türkiye düşük faizle bu bedeli öderken herkes bu yolda yürümeye başlayacak. Bankalar düşük faizli kredileri verecek. İş adamları ve iş dünyası düşük faizli kredileri kullanacak, yatırım yapacak, üretim yapacak. Türkiye’nin bu potansiyeli var.

Dolayısıyla döviz alarak, kimse kendini riske etmek istemiyor, garantiye almak istiyor, güvene almak istiyor. Bu insani bir şey, doğal bir şey. Ama iş dünyası olarak biz önce Türkiye’yi düşünmeliyiz. Sonra da o büyüyen ve gelişen ülke içerisinde bizim çok daha potansiyelli bir şekilde varlığımızı sürdüreceğimizi gözardı etmememiz lazım.

“STOKÇULUK” TARTIŞMASI

Kredinin doğru yerde doğru şekilde kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kavcıoğlu, ucuz krediyi bulup yatırım yapacakken ya da daha ucuz maliyetle piyasaya girecekken, stok yapılmaması gerektiğini dile getirdi.

Bunun üzerine İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Kavcıoğlu’nun stok sözlerine itiraz ederek, stokun birçok nedene dayalı olduğunu bunların başında tedarik krizlerinin geldiğini, bu nedenle sanayicilerin stokçu olmakla itham edilmesinin yanlış olacağını söyledi.

Kavcıoğlu da üretim için, sevk zincirindeki gecikmelere önlem için stok yönetimi yapanları kastetmediğini, ucuz kredi alarak ürüne yatıranları kastettiğini ifade etti.Bitkrex Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz