ABD ve Japonya’dan ticaret anlaşması

0
52

ABD ile Japonya, elektrikli araç bataryalarında kullanılan madenler için ticaret anlaşması imzalarken bu işbirliği, iki ülkenin elektrikli araç bataryası tedarik zincirini geliştirmesi ve Japon araç üreticilerinin ABD’nin elektrikli araç teşviklerinden faydalanmasına olanak sağlayacak.

İki ülkenin hızlıca uzlaştığını belirten ABD’li yetkililer, anlaşma kapsamında elektrikli araç bataryalarında kullanılan madenlerin ihracat kısıtlamalarına konu edilemeyeceği konusunda iki ülkenin de mutabık kaldığını ifade ettiler. Anlaşma kapsamına giren madenler arasında lityum, nikel, kobalt, grafit ve manganez bulunuyor.

ÇİN BAĞIMLILIĞINI AZALTMA

İki ülke, anlaşma kapsamında kritik madenlerin tedarik zincirinde yabancı yatırımları gözden geçirilmesi konusunda işbirliği yapacak ve “piyasa karşıtı politika ve uygulamalarıyla” mücadelede birlikte çalışacak. ABD ve Japonya böylece madenler konusunda Çin’e olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışacak.

ABD’ye yakın ülkeler, maden ticaret anlaşmaları ile ABD otomobil pazarındaki teşvik ve vergi indirimlerinden yararlanabiliyorlar. ABD, geçen yıl kabul edilen enflasyon ile mücadele kanunu kapsamında satılan her yeni elektrikli araca 7 bin 500 dolar tutarında vergi indirimi sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz